Gehoorbescherming

Gehoorbescherming

Bij het werken in een lawaaiige omgeving is gehoorbescherming altijd noodzakelijk. Dit is wettelijk bepaald bij een grenswaarde vanaf 80 dB(A). Gehoorschade als gevolg van lawaai behoort tot de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland en is eenvoudig te voorkomen door de juiste gehoorbescherming te dragen. Een werknemer die geen gehoorbescherming draagt, riskeert zijn gezondheid!

De juiste gehoorbescherming is afhankelijk van het soort werk en de hoeveelheid lawaai die hierbij komt kijken. Cohen bedrijfskleding biedt een uitgebreid assortiment in gehoorbescherming, van passende oordopjes en gehoorkappen tot otoplastieken. Bij Cohen bedrijfskleding bent u aan het juiste adres en wij helpen u graag om uw klanten correct te adviseren.

Uitgebreide informatie Gehoorbescherming

Bij het werken in een lawaaiige omgeving, of het nu voor een paar minuten of voor meerdere uren is, is gehoorbescherming altijd nodig. Een werknemer die zijn gehoorbescherming afneemt, omdat hij zich hiermee niet 100% comfortabel voelt, riskeert zijn gezondheid.

Wanneer is geluid schadelijk voor de mens?

De grenswaarde (wettelijke norm) is 80 dB(A) bij een blootstelling van 8 uur per dag. Op dit niveau dient de werkgever gehoor beschermende middelen ter beschikking te stellen. Vanaf 85 dB(A) is het geluid “schadelijk” en dient de werkgever technische-organisatorische maatregelen te treffen, zoals werkplekken aan de hand van pictogrammen duidelijk te maken dat gehoorbescherming verplicht is. Let wel, lawaaibelasting is niet alleen schadelijk voor het gehoor. Daarnaast zijn vele vormen van lichamelijke stoornissen (bijv. concentratieproblemen, maag- en darmklachten en hoge bloeddruk) door een te hoge lawaaibelasting mogelijk.

Wat is dB(A)?

dB(A) is de eenheid voor de sterkte van het geluid afgestemd op de gevoeligheid van het menselijk oor. De reden dat de dB(A) in plaats van een gewone decibel bij geluidmetingen en geluidberekeningen wordt toegepast heeft te maken met de gevoeligheid van het (menselijk) oor, die voor de verschillende frequenties van het geluid niet gelijk is. Wanneer eenmaal bekent is dat geluidsniveaus overschreden worden, is de beste preventie nog altijd het aanpakken van de bron. Wanneer het geluid niet ingekapseld kan worden of het niveau blijft te hoog, pas dan zijn gehoorbeschermers een vervolgstap. Cohen bedrijfskleding biedt u een grote range oordopjes, passieve en elektronische gehoorbeschermers, die geschikt zijn voor het werk op de bouw, in de industrie, voor de hulpdiensten, voor de doe-het-zelver en vele andere toepassingen.

Type gehoorbescherming met toepassing

Vormbare oordoppen

De oordop langzaam met de vingertoppen tot een dunne cilinder samenrollen. Samengedrukt houden en diep in de gehoorgang inbrengen. Dit gaat makkelijker wanneer u de oorschelp met de vrije hand naar achter en omhoog trekt.

Voorgevormde oordoppen

De oordop invoeren tot u voelt dat hij afdicht, terwijl u de oorschelp met de vrije hand naar achter en naar boven trekt. Aanvankelijk kunnen de oordoppen beklemmend aanvoelen, vooral als u nooit eerder oordoppen hebt gebruikt.

Gehoorbeugels

Gehoorbeugels kunnen normaliter op dezelfde wijze worden gereinigd als voorgevormde oordoppen. De beugel niet verbuigen omdat deze de correcte stand van de tips en bijgevolg de akoestische afdichting bepaalt.

Gehoorkappen

Om degelijk tegen het hoofd te liggen dient de gehoorkap de oren volledig te omsluiten. De hoofdbeugel zodanig instellen dat de kussens een gelijkmatige druk rond de oren uitoefenen, hiermee krijgt u de beste geluidsdemping. Verwijder het haar onder de kussens vandaan. De kussens dienen minimaal 2x per jaar vervangen te worden of vaker in het geval dat deze stijf worden, scheuren vertonen of niet goed meer afdichten.

Otoplastieken

Otoplastieken zijn persoonlijk aangemeten gehoorbeschermers. Elk otoplastiek is uniek. Let er op dat elke vijf jaar de gehoorgang verandert in verband met het groeien van de oren. Tijdens het productieproces van de otoplastieken wordt er een speciaal filter geplaatst. Deze zorgt ervoor, dat al het schadelijke geluid wordt afgevlakt en de hoeveelheid dB(A) wordt gereduceerd tot onder de toelaatbare grens van 80 dB(A). Door zijn optimale bescherming en zijn perfecte pasvorm, is de otoplastiek de meest efficiënte en comfortabele gehoorbescherming. Raadpleeg Cohen bedrijfskleding voor meer informatie.

Verpakking en handleiding

APV = Aangenomen Protectiewaarde (Mf – sf)

SNR = Single Number Rating (enkelvoudige dempingswaarde)

H = Hoge frequentie dempingswaarde (LC-LA = - 2 dB)

M = Gemiddelde (Medium) frequentie dempingswaarde (LC-LA = + 2 dB)

L = Lage frequentie dempingswaarde (LC-LA = + 10 dB)

Deze data is verkregen via 16 mensen getest volgens EN 352. De testpersonen hebben de producten gebruikt volgens de gebruiksinstructies en er is getest in een echo vrije ruimte.

Wat betekens SNR?

SNR is een enkelvoudig nummer rating systeem volgens de internationale norm ISO 4869. De testen worden uitgevoerd door commerciële laboratoria die onafhankelijk van de fabrikanten opereren.

SNR’s worden uitgedrukt in decibellen (dB’s) en worden gebruikt als leidraad voor het vergelijken van de mate van geluid reducerende capaciteiten van de verschillende gehoorbeschermers. De SNR wordt afgetrokken van een gemiddeld gewogen geluidsniveau om de mate van geluidsdruk aan het oor te meten als men de gehoorbeschermer draagt. De SNR waarde staat per artikel aangegeven in de catalogus.

 

Normeringen

Op gehoorbescherming zijn onderstaande normen van toepassing.

 

EN 352-1                Gehoorkappen

EN 352-2                Oordoppen

EN 352-3                Gehoorkappen met helmbevestiging

EN 352-4                Niveau-afhankelijke gehoorkappen

EN 352-5                Gehoorkappen met actieve ruiscompensatie

EN 352-6                Gehoorkappen met communicatie-inrichting

EN 352-7                Nivea-afhankelijke gehoorproppen

EN 352-8                Audio-gehoorkappen voor entertainment doeleinden

EN 458                   Keuze, zorg, gebruik, onderhoud

EN 13819-1             Fysische testen

EN 13819-2             Akoestische testen

Kortom...gehoorbescherming koopt u bij Cohen bedrijfskleding, PBM-specialist!